Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
A stressz hatása cukorbetegségben

Bevezetés

A stressz a modern élet velejárója, amely számos egészségügyi problémát eredményezhet. Különösen fontos figyelemmel kísérni a stressz hatásait cukorbetegségben szenvedő betegek esetében, mivel ez a krónikus állapot különösen érzékeny a stressz okozta fiziológiai változásokra. A stressz és a cukorbetegség közötti kapcsolat megértése segíthet a betegek számára, hogy hatékonyan kezeljék állapotukat és megelőzzék a szövődményeket.

A stressz biológiai hatásai

Stresszhelyzetben a test fokozott mennyiségben termel stresszhormonokat, mint a kortizol és az adrenalin. Ezek a hormonok a "harcolj vagy menekülj" válasz részei, és a glükóz felszabadulását serkentik a májból, illetve elősegítik a glükoneogenezist (új glükóz előállítását) és a glikogén lebontását. Ez növeli a vércukorszintet, ami cukorbetegségben szenvedőknél problémás, mivel a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a krónikus stressz jelentősen növeli a hiperglikémia kockázatát a 2-es típusú cukorbetegek körében.

A stressz pszichológiai hatásai

A stressz nemcsak fiziológiai, hanem pszichológiai szinten is jelentős hatással van a cukorbetegségben szenvedőkre. A krónikus stressz depressziót és szorongást idézhet elő, amelyek negatívan befolyásolják a cukorbetegség kezelését. A depressziós betegek gyakran nem tartják be az orvosi előírásokat, nem mérik rendszeresen a vércukorszintjüket, vagy nem követik az ajánlott étrendet, ami tovább rontja állapotukat.

A stressz tünetei

A stressz tünetei sokféle formában megjelenhetnek, és fizikai, érzelmi és viselkedésbeli szinten is kifejeződhetnek.

Fizikai tünetek

  1. Fejfájás: Gyakran fordul elő stresszes időszakokban, különösen a nap végére fokozódhat.
  2. Fáradtság: Állandó kimerültség érzése, még megfelelő pihenés után is.
  3. Gyomorproblémák: Emésztési zavarok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet.
  4. Izomfeszültség: Különösen a nyak, váll és hát területén érzékelhető feszültség.
  5. Alvászavarok: Nehézségek az elalvásban, vagy az éjszaka átalvásában, túl sok vagy túl kevés alvás.
  6. Immunrendszer gyengülése: Gyakori megfázások vagy más fertőzések jelezhetik.

Érzelmi tünetek

  1. Irritáció vagy harag: Könnyen fellépő ingerültség, dühkitörések.
  2. Szorongás: Állandó aggodalom, pesszimizmus.
  3. Depresszió: Energiahiány, az örömet okozó tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
  4. Motiváció hiánya: Csökkenő ambíció, lelkesedés a napi feladatok iránt.
  5. Hangulatváltozások: Gyorsan váltakozó érzelmek, amelyeket nehéz megmagyarázni.

Viselkedésbeli tünetek

  1. Táplálkozási szokások megváltozása: Túlevés vagy étvágytalanság.
  2. Túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás: Gyakran menekülés a problémák elől.
  3. Visszahúzódás: A társas interakciók elkerülése, izoláció.
  4. Prokrasztináció: A feladatok elhalasztása, halogatás.
  5. Konfliktusok növekedése: Gyakori veszekedések a családtagokkal vagy barátokkal.

Hogyan ismerjük fel a stresszt?

A stressz felismerése az első lépés a kezelés felé. Fontos, hogy figyeljünk testünk és lelkünk jelzéseire. Ha a fent felsorolt tünetek közül több is jelen van, és ezek hosszabb ideje fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor valószínűleg magas stresszszinttel küzdünk. Ebben az esetben érdemes különféle stresszkezelési technikákat alkalmazni, mint például:

  • Meditáció: Segít a gondolatok tisztításában és a stressz csökkentésében.
  • Mélylégzés: Nyugtató hatású, és segít a feszültség oldásában.
  • Mindfulness: Tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés, amely segíthet a testi és lelki feszültségek felismerésében és enyhítésében.
  • Rendszeres testmozgás: A fizikai aktivitás csökkenti a stresszszintet és javítja az inzulinérzékenységet.

A stressz kezelése és a vércukorszint szabályozása

A stressz megfelelő kezelése nemcsak az általános közérzet javítása szempontjából fontos, hanem a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik. A krónikus stressz kezeletlenül hiperglikémiát okozhat, ami hosszú távon súlyosbítja a cukorbetegség szövődményeit. Ezért elengedhetetlen, hogy a cukorbetegségben szenvedők különös figyelmet fordítsanak a stressz kezelésére, és alkalmazzanak megfelelő stresszkezelési módszereket.

Összefoglalás

A stressz jelentős hatást gyakorolhat a cukorbetegség kezelésére és a vércukorszint szabályozására. A fiziológiai és pszichológiai hatások, mint a hiperglikémia és a depresszió, súlyosbíthatják a cukorbetegség tüneteit, és nehezebbé tehetik a kezelés betartását. A stressz megfelelő kezelése kulcsfontosságú a cukorbetegek számára, hogy elkerüljék a komplikációkat és javítsák az életminőségüket.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Knezevic E, Nenic K, Milanovic V, Knezevic NN. The Role of Cortisol in Chronic Stress, Neurodegenerative Diseases, and Psychological Disorders. Cells. 2023 Nov 29;12(23):2726. doi: 10.3390/cells12232726. PMID: 38067154; PMCID: PMC10706127.

Hackett, R.A., & Steptoe, A. (2017). "Type 2 diabetes mellitus and psychological stress — a modifiable risk factor." Nature Reviews Endocrinology, 13, 547–560

Lloyd, C., Smith, J., & Weinger, K. (2005). "Stress and Diabetes: A Review of the Links." Diabetes Spectrum, 18(2), 121-127

Joseph JJ, Golden SH. Cortisol dysregulation: the bidirectional link between stress, depression, and type 2 diabetes mellitus. Ann N Y Acad Sci. 2017 Mar;1391(1):20-34. doi: 10.1111/nyas.13217. Epub 2016 Oct 17. PMID: 27750377; PMCID: PMC5334212.

Mayo Clinic. Stress symptoms: Effects on your body and behavior. Aug. 10, 2023 Stress symptoms: Effects on your body and behavior - Mayo Clinic